Przetwory z ogórków TOP 5 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW
Opublikowany przez:
monika.g
Autor zdjęcia/źródło:
Przetwory z ogórków @ pixabay.com
Sezon ogórkowy w pełni czas więc na zajęcie się plonami z naszych ogrodów i przygotowanie zapasów z tych pysznych warzyw. Przetwory z ogórków sprawdzą się idealnie już podczas letniego grilla, ale najlepiej będą smakować w chłodne, zimowe dni, gdy będzie nam brakować smaku świeżych warzyw.
Od tych najbardziej popularnych, czyli ogórków kiszonych, poprzez pikle, aż po różnego rodzaju sałatki ogórki można przygotowywać na przeróżne sposoby. Przetwory z ogórków to najbardziej popularne przetwory chyba w każdym polskim domu. Lipiec to najlepszy czas na zbiory tych warzyw, które zwykle są dość obfite, mamy więc wiele możliwości na przyrządzenie z nich różnego rodzaju przetworów. Który przepis wypróbujesz?
Przetwory z ogórków - Ogórkowa sałatka
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki octu 10%
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 łyżki soli
- ziele angielskie
- koper w pęczku
- liście selera
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ogórki, marchewkę i cebule obierz. Następnie ogórki i cebule poszatkuj na cienkie plastry, a marchewkę zetrzyj na grube wiórki.
- Do wyparzonych słoików wkładaj liść selera, liść kopru i 3 ziela angielskie. Warzywa umieść w większym garnku dodaj sól, cukier, ocet i olej i dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i gotuj przez 15 minut od czasu do czasu mieszając tak, aby składniki zmiękły.
- Tak przygotowaną sałatkę wkładaj do słoików razem z powstałą zalewą.
- Pasteryzuj w garnku z gorącą, ale nie gotującą się wodą do momentu uwypuklenia się wieczek. Następnie wyjmij i postaw do góry dnem do ostygnięcia.
Przetwory z ogórków - Ogórki z musztardą
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 3/4 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek ostrej musztardy
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz mielony
- pieprz cały
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ogórki obierz ze skórki, pokrój w średniej szerokości paski. Do wyparzonych słoików włóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę pieprzu mielonego. Następnie ułóż w nich ogórki.
- Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, dodaj musztardę, dokładnie wymieszaj. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoiczkach, pasteryzuj 10 minut. Potem ustaw dnem do góry.
Przetwory z ogórków - Ostre ogórki z chili
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 1,5 główki czosnku
- 4 łyżki soli
- 2 łyżeczki chili
- 0,5 kg cukru
- 8 łyżek oleju
- 1,5 szklanki octu
Sposób przygotowania:
- Ogórki pokrój w ćwiartki, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na noc.
- Zlej z nich powstałą wodę. Zasyp ogórki chili, dodaj czosnek (w ząbkach lub grubo posiekany).
- Zagotuj olej i gorącym zalej ogórki. Ocet zagotuj z cukrem i dolej do ogórków. Wymieszaj dokładnie i zostaw na minimum kilka godzin.
- Przetwory z ogórków przełóż do słoików, zalej zalewą. Jeszcze gorące zakręć i odwróć dnem do góry. Zostawić do ostygnięcia.
Przetwory z ogórków - Ogórki kiszone
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 l wody
- 120 g soli niejodowanej
- 2 główki czosnku
- baldachimy kwiatów i nasion kopru z łodygami, około 3 sztuki na słoik
- 3 kawałki korzenia chrzanu pokrojone na cienkie paski
- 8 liści chrzanu
- kilkanaście zielonych liści dębu, wiśni lub czarnej porzeczki
- gorczyca
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Na dno każdego słoika włóż dwa obrane i pokrojone ząbki czosnku, kilka kawałków chrzanu, 2 liście dębu lub inne, liść chrzanu, łodygę kopru z kwiatem lub nasionami i pół łyżeczki gorczycy. Wkładaj ogórki ciasno, pionowo jeden obok drugiego.
- Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól i tak przygotowanym wrzątkiem zalej słoiki. Zakręć i odstaw do góry dnem na około 2 godziny. Następnie odwróć słoiki z powrotem.
- Tak przygotowane słoje pozostaw na co najmniej 2-5 dni w temperaturze pokojowej, gdzie rozpoczną proces kiszenia. Po kilku dniach możesz je przenieść w chłodniejsze miejsce, np. do spiżarni.
Przetwory z ogórków - Pikle z ogórków
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 2-3 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżka gorczycy
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrob pestki. Łódki ogórków pokrój w poprzeczne paski na szerokość ok. 1 cm. Włóż do miski, posyp solą, wymieszaj i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Następnie wylej z ogórków powstałą wodę i zasyp je cukrem, wymieszaj. Znów odstaw na 4 godziny. Tym razem wody nie odlewaj. Do miski z ogórkami dolej ocet, dodaj gorczycę i wymieszaj. Tak przygotowane pikle włóż razem z zalewą do wyparzonych słoików. Pasteryzuj 15 minut.
ZOBACZ TAKŻE:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora